Kuusamon kuntta

Kuntta, eli varpukasvillisuuden peittämä metsänpohjamatto on noussut huimaan suosioon niin mökki- ja omakotipihojen kuin julkisten alueiden kattamisessa.

Kuntan avulla saat pihallesi heti valmiin metsämaiseman sekä helppohoitoisen pihapiirin.

Ekologisuutensa ja helppohoitoisuutensa vuoksi kuntta onkin mainio ratkaisu luonnonmukaista ja hoitovapaata pihaa suunniteltaessa.

Tarjoamme myös pohjatyöt kuntalle sekä asennuspihapalvelut, jotta asiakkaat saavat vaivattomasti näyttävän pihapiirin.

Hyödyt

Erittäin helppohoitoinen sekä esteettinen.

Luonnon läheisyys parantaa henkistä niin kuin myös fyysistä terveyttä. Tämä tapahtuu konkreettisella tavalla ja yllättävän nopeasti. Tuoreen tutkimuksen mukaan elävän luonnon lisääminen päiväkodin pihassa parantaa lasten immuunijärjestelmää jo kuukaudessa.

Luken sekä Suomalais- ja Tsekkiläisyliopistojen kokeellinen tutkimus tuloksineen on ensimmäinen laatuaan maailmassa. Tutkimus julkaistiin Sciense Advances – tiedejulkaisussa.

Klikkaa tästä lukeaksesi otteen tutkimuksesta.

Asennus

Kuntalle paras asennuspohja on vähäravinteinen hiekka-/hietamoreeni tai ohut hiekka, joka sitoo kuntalle kosteutta eikä ruoki rikkakasvustoa. Alla olisi hyvä olla suodatinkangas.

Käymme asiakkaan kanssa tarkasti ohjeet pohjatöiden tekemiseen ja tarvittaessa teemme ne puolestanne.

Kuntan pystyy asentamaan omatoimisesti, mutta ammattilaisten asentamana ja asiakkaan huolehtiessa kastelusta on kuntan onnistuminen takuuvarmaa.

Kun kuntta otetaan asennettuna, on työn osuus kotitalousvähennyskelpoista, mikäli kyseessä ei ole uudiskohde.

Kuntan hoito

Asennuksen jälkeen kunttaa tulee kastella runsaasti, vaikka joka päivä jos on kuivaa ja kuumaa säätä.

Turvekerroksen tulisi olla koko asennuksen jälkeisen kesän ajan selvästi kostea. Syksyllä asennetun kuntan kastelusta on huolehdittava seuraavan kevään ja alkukesän ajan.

Kunttaa ei voi kastella liikaa. Kasteluun on hyvä käyttää sadettimia.

Kun riittävä kastelun pohjatyö on tehty niin kuntta on hoitovapaata ja valmiina mustikoiden sekä puolukoiden poimintaan omalta pihalta.

Tekniset tiedot

Kuntta on pääosin mustikka- ja puolukkavarpuista metsänpohjamattoa, jonka seasta löytyy yleensä myös kanervaa, variksenmarjaa ja sammalta.

Kuntta nostetaan yleensä metsästä hakkuille meneviltä alueilta. Kymmenen neliön kokoinen (2 x 5 m) ja noin 10 cm paksu kunttamatto rullataan ja toimitetaan pihalle kuormalavoissa.

Asiakkaan pyynnöstä pienimme rullan halutun kokoisiksi paloiksi toimituksen yhteydessä. Suosittelemme kuitenkin kuntan asentamista mahdollisimman suurina paloina, jolloin saumoja tulee vähemmän ja juuristo säilyy yhtenäisenä vähentäen kastelun tarvetta.